Therese Sjögran – Coronavirusets påverkan

I damallsvenska FC Rosengård har åtgärder vidtagits i väntan på framtida beslut.
Klubbens damlag har inte spelat en match sedan i slutet av februari. Under rådande omständigheter har planerade matcher fått skjutas upp.
– Vi skulle ju ha spelat i cupen, men den matchen flyttades fram. Vi har en träningsmatch inbokad, som det ser ut i dag, säger sportchef Therese Sjögran.
På hemmaplan har man lagt om rutinerna gällande träning och närvaro på anläggningen.
– Vi tränar på som vanligt, men vi har dragit ner på möten och träffar av olika slag. Spelartruppen så får tjejerna bestämma om de vill byta om hemma eller här på anläggningen – just för att minska kontakten inomhus.
– Vi måste ha respekt för det som händer. I ett sånt här läge kanske fotbollen får ta ett steg tillbaka till förmån för det större. Det hoppas jag förbund och beslutsfattare förstår, säger Therese Sjögran.
Har ni framfört riktlinjer till spelarna om hur de ska hantera situationen i civilt tillstånd?
– Ja. Vi har sagt till dem att tänka efter. Visst, man kan gå och handla, men man behöver kanske inte sätta sig på ett café med en massa folk.
Preliminär start för Damallsvenskan är den 31:e maj. Men det kan med största sannolikhet ändras.
– Personligen så tror jag inte att det kommer bli av, säger Therese Sjögran, och fortsätter.
– Alla lägre serier har skjutits fram, så vi väntar väl bara på att det också ska hända med Damallsvenskan.
Hur är det att leva under dessa ovissa förhållande?
– Det är jättesvårt. På något sätt har vi ju förberett oss på att spela den första april, vilket vi förstått har ändrats. Men det är jättesvårt, och lämnar många frågor: Hur mycket ska vi träna? Ska spelarna ha ledigt, eller hur ska man göra? Men just nu fokuserar vi på det som sagts tills i dag. Annat kan vi inte göra.
Hur påverkas ni på det ekonomiska planet?
– Än så länge ser det väl stabilt ut. Men längre fram, kvartal tre och fyra, då kan det nog bli tuffare för våra sponsorer. Det är klart att vi måste se över hur ekonomin kommer att påverkas.