Therese Sjögran – Sportchefens tankar inför 2020

FC Rosengård lyckades äntligen åter göra sig en SM-guldvinnare under 2019. Nu rustar klubben för att vara slagkraftigt i Damallsvenskan – men även i säsongens Europa-spel.
– Vi har ett bra lag – men absolut kan det hända mer, säger hon.

Laget har spelat övertygande under försäsongen och tagit segrar mot såväl inhemskt som utländskt motstånd.
Therese Sjögran är nöjd med det hon skådat från läktarplats.
– Jag tycker det har varit en bra början. Vi har haft några sjukdomar och skador, men vi har ändå kunnat matcha laget på ett bra sätt, säger hon, och tillägger:
– Vi har även mött MFF:s pojklag, och det var en riktigt bra genomkörare.
Om vi jämför försäsongen för ett år sedan och den ni är inne i just nu – hur låter det då?
– Jag tycker vi är längre fram i år. Truppen är mer samspelt, i och med att vi fått behålla stommen. Då sitter grundspelet bättre. Vi känns även starkare och mer uthålliga. Det har varit en bra vinterträning.
FCR förstärkte laget med meriterade nyförvärv redan under fjolårssäsongen. Anna Anvegård och Jelena Cankovic var två sommarförvärv som kom att bli ledande spelare under hösten.
Therese Sjögran har varit proaktiv i sitt arbete och har suttit ganska lugnt i sin sportchefsstol under vintern.
– Så är det absolut. Det är alltid skönt att ha stommen klar tidigt, och sedan kunna fylla på efter hand, säger hon.
En rekrytering är Patrick Winqvist. Den tidigare herrallsvenska tränaren går in som assisterande till Jonas Eidevall.
– Han har erfarenhet från högsta nivå på herrsidan. Jag tror absolut att han kommer höja kvalitén i det vi levererar till spelarna. Den nivån vi har på ledarna nu är nog den bästa någonsin.
Ni gjorde även klart med Jonas Eidevall tidigt – vad betyder det?
– Det betyder att vi är väldigt nöjda med varandra. För oss är det viktigt att kunna bygga organisationen tidigt. Det ger en trygghet, både för oss och spelarna.
Therese Sjögran var under fjolåret med och upplevde sitt andra SM-guld som sportchef i klubben. I år är inte målbilden lägre.
– Att vinna SM-guld betyder oerhört mycket. vi vill vara högst upp. Vi går in i säsongen med bra självförtroende och med spelare som vet hur det är att vinna.
Vilka var nycklarna till att ni vann SM-guld?
– Vi hade inte dipparna som vi haft tidigare säsonger. Vi hade en hög lägstanivå. Sen gjorde vi ett väldigt bra sommarfönster, där vi förstärkte med väldigt bra spelare.
Hur pass nöjd är du med truppen som den är idag?
– Vi har en fantastisk trupp nu. Sen kommer vi att spela fler matcher i år, vi kommer möta annat typ av motstånd i Europa. Vi kommer nog behöva ta in spelare – men det ska vara rätt spelare.
Av Joel Ask – Skånesporten