Tränare David Roufpanah om sex matcher på 19 dagar: ”Viktigt att alla ställer upp”

Herrarna kliver in i den mest intensiva perioden på hela säsongen med sex matcher på 19 dagar. Tränaren David Roufpanah talar om vikten av rätt mental och fysisk belastning samt att samtliga i truppen drar sitt strå till stacken.
– Vi är en trupp och alla måste bidra, säger han.

Imorgon går FC Rosengård in i den tveklöst tuffaste och mest intensiva perioden på hela säsongen. Sex matcher ska avverkas på tre fronter på bara 19 dagar, och det mot tufft motstånd. I kvartsfinalen av DM ställs FCR mot Division 1-laget Eskilsminne IF, i Svenska Cupen möter laget Landskrona BoIS från Superettan och i seriespelet kämpar man dessutom för att hänga på i toppen av tabellen. FCR:s tränare David Roufpanah betonar vikten av rätt balans i träningsbelastningen för att klara av det tuffa spelschemat.
– Först och främst gäller det att alla i truppen ställer upp på att hålla uppe träningsnivån men också att vara förberedda på att få spela. Och att vara förberedd mentalt på att inte få spela. Man kan inte spela alla matcher. Sen har vi en del spelare som kanske kommer få spela väldigt mycket och då får vi kolla på deras belastning hur vi ska göra. Men det här kommer att bli en period där alla inte kan göra allting tillsammans på träningarna. De som har spelat mer kanske kommer få träna lugnare och de som spelat mindre kanske får träna tuffare och så vidare. Det kommer att bli en spridning i belastningen de kommande veckorna och det måste alla vara förberedda på att ställa upp på.
Hur viktigt är det att spelarna tar eget ansvar och tar hand om sina kroppar hemma mellan matcherna?
– Det, tillsammans med vilka beslut man tar på planen, är skillnaden mellan att spela i Division 2 och i Superettan. Jag har haft spelare i Superettan som, kanske inte har varit bättre fotbollsspelare än vissa här i FC Rosengård, men som har varit extremt professionella i att ta hand om sina kroppar i två till tre timmar om dagen utöver sin träning. Dessutom att alltid äta rätt och sova rätt och därför är de också på den nivån. Så det är jätteviktigt, speciellt i en sådan här period när det kommer många matcher så är det oerhört viktigt att visa att man är ett lag som klarar av både ligaspel och cupspel.
Trots att det är viktiga matcher på samtliga fronter tvekar inte tränaren på att låta hela truppen få speltid.
– Vi kommer att rotera, det bara är så. Vi är en trupp och alla måste bidra, så det kommer att roteras. Sedan hur, var och när… det tar vi då, säger han.
Det krävs nog inte så mycket för att spelarna ska bli motiverade inför de här matcherna. Men ser du en risk med att man kanske kan bli övertänd och att det istället kan bli något negativt?
– Nej, det gör jag inte. Att spela cupmatcher som är direkt avgörande… i en DM-match så är man ganska nära en titel och titlar vill man alltid ha. En Svenska Cupen-match som kan innebära ett gruppspel där man kommer att få mäta sig med några av de bästa i Sverige. Istället för att åka och spela träningsmatcher så får man tävlingsmatcher under försäsongen. Och sen att fortsätta jaga i ligan… nej, det ska inte finnas något negativt där. I så fall får de överraska mig negativt.
Att spela stora matcher är ju roligt för de flesta. Hur känns det för din del när vi går in i den här perioden?
– Nej, det känns inget speciellt. Det är som vanligt. Jag bara fokuserar på varje träning och träningsvecka och se till att försöka lägga belastningen rätt för killarna och förbereda oss. Men man måste ha stor respekt för de här perioderna att man som tränare inte kan belasta de för mycket, och då talar jag inte bara fysiskt utan också mentalt. Vi kommer inte att kunna stå och nöta taktik hela tiden för då kommer vi att ta slut i huvudet. Det är viktigt att få in glädjen också. Det kommer att vara en avvägning hur mycket vi belastar de i skallen också. Men annars är det inget speciellt. För mig är varje match en final. Jag vill alltid vinna, säger David Roufpanah.
********
Nästa hemmamatch:
FC Rosengård-Eskilsminne IF
Distriktsmästerskapen
Onsdag 15 augusti klockan 19.00
Rosengårds IP

Kom och stötta oss – vi behöver ert stöd!