Två speciella guldsäsonger för Thøgersen

Det är en väldigt annorlunda dag på FC Rosengårds kansli, när vi stämt träff med Frederikke Thøgersen. Kvällen före har IFK Kalmar lyckats ta en poäng av Linköpings FC och därmed har FC Rosengård blivit mästarinnor i kavaj, alltså vinnare av OBOS Damallsvenskan med två omgångar kvar att spela.

Stämningen är hög på kansliet efter A-lagets träning och VD Jenny Damgaards mungipor pekar uppåt när hon högläser gratulations-SMS på sin mobiltelefon. Somea Polozen – målvakten som gjorde sin allsvenska debut i bortamatchen mot Kristianstad – skiner som en sol där hon sitter i loungen och pratar med målvaktstränaren Kenneth Mattsson. Blombuden med gratulationer från när och fjärran avlöser varandra. Emma Berglund har Malmös varmaste leende när hon går i väg för att äta sin lunch. Vi tar med ”Freddy”, som Frederikke Thøgersen kallas, in till VIP-rummet för att i lugn och ro få en pratstund om året som har gått.

Allra först Frederikke – grattis till SM-guldet! Hur känns det idag – svenska mästare innan serien är färdigspelad?
– Tusen tack! Det känns…ja, det är ju faktiskt fantastiskt att vi kan göra det igen! Nu har jag varit här under två säsonger och varit med att ta SM-guld utan att spela så mycket, men den här gången hade jag i alla fall gjort come back och varit en del av det. Att det hårda arbete vi lagt ner betalat sig känns helt förlösande.

Förra året vid den här tiden gjorde du ett Instagram-inlägg, där vi såg en bild av sprudlande glada lagkamrater i guldhattar som sprang mot supporterklacken för att fira. Du skrev i texten ungefär att ”nästa år ska vi göra det igen och då ska jag vara med”. Och så blev det ju faktiskt!
– Ja, det är faktiskt rätt, det har jag inte tänkt på. Men det har skett många saker det här året och jag har jobbat otroligt hårt för att komma tillbaka där jag är nu. Så det är fantastiskt att vi har vunnit SM-guldet, nu kan vi fokusera på några riktigt spännande Champions League-matcher.

Du kommer ifrån Thisted på Jylland. Det tar fem timmar att köra dit, det är nästan så långt bort i Danmark man kan komma. Hur var din uppväxt där?
– Jag har haft en riktigt bra uppväxt på Nordvestjylland. Det är ju lite isolerat där, faktiskt rena rama landsbygden. Men jag har haft det fint, det är väldigt fin natur där, det ligger nära kusten. Det är meget smukt! Jag spelade under mina uppväxtår i min moderklubb Thisted FC i min hemby.

Spelade du med killar eller tjejer?
– Jag spelade med tjejer. Jag har visserligen spelat med killar också, det var när jag var lite äldre och spelade i U16/17-landslaget. Då ville ledningen att vi skulle matchas mot bättre motstånd och då tränade jag en gång i veckan med killar, som visserligen var yngre, men som var större och starkare. Efter Thisted så flyttade jag vidare norrut, till Fortuna Hjørring. Då var det Danmarks bästa klubb tillsammans med Brøndby, de båda lagen brukade turas om att vinna ligan. Det blev många säsonger i Fortuna Hjørring. Jag har varit med om att vinna ligan och cupen, minns inte hur många gånger, men det kan vi kolla. Och jag har också vunnit ”the double”. Det var rivalitet mellan de klubbarna då, men det har ändrats nu. I Danmark idag finns det fler klubbar som till exempel Køge och Nordsjælland som också är bra.

Du har spelat dig igenom alla danska landslag, från U-lagen och uppåt och hittills spelat 54 A-kamper, vilket är ditt största landslagsögonblick i karriären hittills?
– Det måste vara när jag blev inbytt i EM-finalen mot Nederländerna 2017. I år när EM spelades i Storbritannien var det ju ett utsålt Wembley man spelade på i finalen, men redan 2017 var det väldigt många i publiken. (28,182 när vi kollade UEFAS statistik).

– Det var magiskt. Även om matchen spelades på bortaplan i Nederländerna så var det ändå en stor dansk publik på plats.

Innan du flyttade till Sverige och FC Rosengård så provade du också på utlandsproffsliv i italienska Fiorentina. Det blev två säsonger. Hur var livet och fotbollen i Italien tyckte du?
– Det var en kaempestor upplevelse! Fotbollskulturen i Italien är så dramatisk och det är så viktigt för italienarna med fotbollen. Det är mycket känslor och de går väldigt mycket upp och ner, om laget förlorar så reagerar de mycket starkare än vi skandinaver som är lite mer ”lagom”…det är mycket passion och mycket spänning, det är helt speciellt. Jag bodde ju i Florens som är en fantastisk stad. Man brukar ju säga att Rom är själva huvudstaden men Milano är modets huvudstad och Florens är kulturens huvudstad i Italien. Från min lägenhet tog det tio minuter att gå till centrum och sen stod jag i den stora domen, domkyrkan. Att ha den så nära och alla de gamla fina byggnaderna som är bevarade i centrum var väldigt speciellt. Det vill jag återkomma till i framtiden när jag reser till Italien.

– Som fotbollsspelare utvecklades jag mycket, inte minst vad det gäller tekniken, men jag satte pris på att komma tillbaka till Skandinavien där vi håller fast i bollen lite mer, där fotbollen är mer taktisk och organiserad. Man spelar alltid framåt i Italien och visst, det är ju min kvalitet att spela på det sättet och jag gillar det, men matcherna får en speciell rytm.

Hur var faciliteterna?
– Nu tränar damerna och herrarna på samma anläggning, men så var det inte riktigt när jag var i Fiorentina. Första året spelade vi på vår egen stadion, men året därpå var vi på herrarnas arena och hade samma gym och åt tillsammans i restaurangen. Det har varit en stor utveckling i den italienska damfotbollen de senaste åren. Och man kan säga att lagen presterar också, de betalar sig i längden. Det är ju inte alltid de gör det redan de första åren.

Du spelade Champions League-matcher i Italien också?
– Ja, vi mötte Arsenal…och Manchester City…eller var det med Fortuna Hjørring? Vi får kolla upp det där, för jag har ju faktiskt spelat Champions League med dem ett antal gånger…

Jag tänkte på det där med språket. När du var i Italien kommunicerade du med dina följare på italienska i sociala medier. Var det du själv som skrev eller hade du en copywriter?
– Alltså, jag kan inte säga att jag pratar italienska flytande, men jag kan kommunicera och jag förstår det mesta. Jag har ett bra språköra och i Italien pressar de också en till lära sig språket, de pratar inte särskilt bra engelska där. Jag minns att de sa att om man verkligen vill så kan man lära sig italienska på en månad. Det är förstås omöjligt, men det är deras mentalitet. Nästan en förpliktelse att lära sig språket snabbt.

Vi snabbspolar bandet nu. Den 19 juli i fjol skickade FC Rosengård ut ett pressmeddelande om att du var klar för föreningen. Bara några veckor senare så skadade du dig allvarligt i en träningsmatch. Berätta vad som hände.
– Jag drog ju mitt korsband och skanningen visade också en skada på mitt yttre ledband och min yttre menisk, men de kunde inte helt se ifall allt hade hänt samtidigt. Det var i en soloaktion, jag skulle byta riktning och det bara vred till…det enda jag minns är att jag plötsligt hade Sanne Troelsgaard i den ena handen och Katrine Veje i den andra och så säger jag lite dramatiskt till dem att ”nu är det slut…” för jag kände att det var något som var helt fel. Men senare så tänkte jag att det kanske inte var så allvarligt ändå, för det gjorde inte så våldsamt ont. Jag har ju dessvärre sett spelare som dragit sina korsband som ligger och vrider sig i gräset av smärta. Men tyvärr var det illa, så det blev ett långt år…

Hur har din rehabilitering varit? Har du gjort den i Danmark eller i Sverige?
– Jag tycker att det gick riktigt bra den första tiden, det gick snabbt i början och vi gjorde ju olika fystester. Fysion har olika parametrar för hur stark man ska vara i både höger och vänster ben så att man inte kompenserar. Jag hade ju en dröm om att hinna komma med till EM i somras, men det gick inte, för det tog lång tid innan jag kunde ta det sista steget. Ibland tar det bara lite längre tid. Det har varit tufft på slutet, i synnerhet för att det gick så bra under så lång tid. Men alla har olika förlopp och jag är bara mycket glad över att vara tillbaka. Den första tiden körde jag min rehab i Danmark, men så fort jag skulle ut på plan så tränade jag med Henrik Kackur och Fiona Brown, som ju också rehabtränade då. Henrik är superduktig och Fiona är dessvärre van vid det, men hon har sin erfarenhet och det hjälpte mig också. Hon var mer modig i början när vi skulle pröva något nytt, då kunde jag lita till henne.

Du gjorde come back i en träningsmatch mot Vittsjö den 6 augusti.
– Det var ju fantastiskt att få göra come back, men vi har ju varit i en period där vi vunnit riktigt mycket och laget har gjort det bra, så jag har ju inte fått spela så många minuter…

Det är nackdelen med att vara i ett bra lag som levererar…
– Absolut är det så, men jag hoppas att jag efter uppehållet ska vara med från start igen, på samma villkor som alla andra, så det ser jag fram emot. Jag vet att formen är där fysiskt, men spelmässigt måste jag komma i kapp. Jag ser fram emot att få spela 90 minuter, det har jag inte gjort på ett och ett halvt år. Det är mitt primära mål och därefter ska jag sikta högre.

Fakta: Frederikke Thøgersen

Ålder: 27

Människans bästa vän:
– Jag har en fransk bulldogg som heter Clara, hon är två år gammal. Det är ganska svårt att ha hund när man reser och tränar så mycket som vi gör, men jag känner någon som kan ta hand om henne då och då.

Vilken typ av spelare är du?
– Jag är en bra duellspelare en mot en, en assistspelare primärt. Kommer runt på kanten och lägger in bollen, förhoppningsvis gör jag lite mål också. Jag är bäst på högerkanten, har tidigare också blivit använd som anfallare, men det roligaste är att spela wingback, där tycker jag att jag är bäst.

Pluggar: Statskunskap vid Aarhus universitet.

De senaste inläggen: