Välkommen till FC Rosengård David

Jag träffar David på Rosengårds IP strax innan träningen ska igång en kylig måndagskväll. Sju spelare finns kvar sedan förra säsongen, två nya är signade och några är på plats för provspelning. Träningarna kom igång förra veckan och i början av februari ska första träningsmatchen spelas.
– Hur kommer det sig att du valde just FC Rosengård?
Jag såg en unik chans att få bygga något nytt och unikt i Malmöfotbollen. På herrsidan i Malmö är det ingen förening som har lyckats etablera sig på elitnivå bakom huvudskeppet Malmö FF och kulturen som byggts går ut på att spelarna hoppar mellan föreningarna framför att stanna kvar och visa karaktär. Många spelare i Malmö sätter ett värde på sig som dom inte har arbetat sig till, jag vill att vi nu ska arbeta oss till vårt värde. Jag menar om du vill sälja din gamla Volvo för samma pris som en ny Ferrari så kommer ingen köpa den bara för att du själv anser att den är minst lika bra. Om vi går in med förhållningssättet att vi ska agera professionellt, ambitiöst och ta ansvar för lagets utveckling och miljö så kommer vi över tid att skapa en ny kultur, sätta en viss standard och även göra resultat. Dessa resultat kommer då sätta ett värde på oss som vi faktiskt lever upp till med vår standard. FC Rosengård är i en fas där man vill bygga nytt, göra om och göra rätt. Som malmöit så kände jag att jag vill ge tillbaka till Malmöfotbollen eftersom det var här både mitt liv och min fotbollsresa startade. Då kan man inte få en bättre plattform än en förening som FC Rosengård enligt mig.
– Berätta lite om din bakgrund som tränare.
Jag går in i min 15:e säsong nu och har haft förmånen att verka i Superettan de senaste tre uppdragen jag haft. För mig har det varit viktigt att förstå helheten i allt jag gör och just därför har jag tränat flicklag, pojklag, damlag och herrlag. Jag testade på att vara seniortränare redan som 19-åring och har tränat lag från division 5 till Superettan men även suttit på kansli, jobbat på fotbollsgymnasium och varit instruktör/utbildare på distriktsförbundsnivå. Vidare så har jag läst fysiologi, anatomi och idrottspsykologi parallellt med förbundets egna utbildning, allt för att få en så bra helhetsbild som möjligt. Egentligen har syftet varit att samla på mig en bas som är tillräckligt stabil och stark att bygga en livslång elittränarkarriär på.
Efter många års hårt arbete blev jag nu antagen till UEFA PRO-utbildningen som är den högsta tränarutbildningen i Europa och vi har första samlingen om drygt två veckor. Utbildningen fortgår sedan över 2 års tid. Att bli utvald som en av 12 tränare som kommer in var ett kvitto för att jag är på rätt väg och att allt jobb jag lagt ner betalar sig. Nu hoppas jag på en lång och så småningom framgångsrik sejour i FCR.
Tidigare klubbar som tränare: Eriksfälts FF (Lindeborgs FF idag), Malmö FF Dam/LdB FC Malmö, Husie IF, Harrie-Kävlinge FF, IF Lödde, Rågsveds IF, Bodens BK, Hammarby IF, Syrianska FC, Ängelholms FF och IFK Värnamo.
– Hur ser truppen ut just nu och vad händer med den under närmsta veckorna?
Vi har en halv trupp klar på kontrakt kan man säga och vi har en halv trupp på prov samt en dialog med vissa namn som jag och mina kollegor är intresserade av. Det som händer under närmsta veckorna är att vi både kommer jobba på en del namn som direkt ska stärka oss men också en del namn som vi vill ge en plats i truppen för att få arbeta på med sin utveckling och blomma ut under resans gång. Jag är nog ganska tålmodig i den här processen, för mig är rätt människor viktigare än att man enbart är en skicklig spelare. Många säger att dom vill ha karaktär i laget men lever inte upp till det sedan. Jag arbetar själv oerhört hårt VARJE dag och jag kräver samma av spelarna, därför har vi inte utrymme att rekrytera fel människor.
Jag vill passa på att lyfta fram den gruppen jag fått starta försäsongen med, killarna är intresserade och engagerade. Dom gör sitt yttersta och visar att dom har en potential som jag tror många andra inte velat se i dem. Jag tror verkligen på dessa killar, lås oss bara få sätta en standard där vi jobbar extremt hårt varje dag så tror jag vi kommer visa en fotboll väl värd att skåda.
– Vad har du för målsättningar med den kommande säsongen?
Några resultatmål har jag inte, självklart vill man vinna varje match, annars är man i fel bransch. Men just nu har vi en hel del processer som är viktigare. 2018 handlar det om att skapa en identitet. Vem är vi? Vad står vi för? Hur gör vi det?
Vi måste se till att ge varandra en standard som vi alltid håller, även på den sämsta av dagar. Måhända jag tjatat om kultur, men det är så här man börjar bygga en sådan. När man lyckats bygga en vinnarkultur och den satt sig i väggarna så börjar också framgångarna komma.
För egen del vill jag få visa att Malmö som stad har fantastiskt fina fotbollsspelare, med rätt struktur och ledning är min övertygelse om att detta kommer lysa klart även under mörkare tider.
– Något annat du själv känner att du vill tillägga?
Jag ser fram emot den här säsongen och utmaningen som den bär med sig. Jag hoppas få känna av ENGAGEMANG. Jag kommer besöka många idrottsplatser i år och titta på fotboll, jag hoppas att du som läser detta kommer och besöker oss när vi spelar också. Jag kan inte lova fred på jorden men jag kan lova att ni kommer få se ett FC Rosengård ingen någonsin skådat som jobbar oerhört hårt, som spelar en framåtlutad fotboll och ett lag som kör full gas oavsett vi leder eller ligger under.
Tack för pratstunden David och lycka till!