Veidekke har hjälpt till att bygga upp ett hållbart Football for Life

Football for Life by FC Rosengård har genom åren stärkt många unga sydafrikanska tjejers självkänsla, självförtroende och ställning i samhället, allt med fotbollen som verktyg. Projektet startade 2008 och har nu pågått så länge och blivit så etablerat att man inte vill kalla det för projekt längre.
– Vi säger program, det har pågått för lång tid för att vara ett projekt, säger FC Rosengårds Jenny Damgaard.
Redan 2010 kom dessutom partern Veidekke in i bilden. Inom ramen för Football for Life har FC Rosengård och bygg-, anläggnings- och fastighetsutvecklingsföretaget byggt upp något allt större och mer bestående. Utan att det från Veidekkes sida gjorts så mycket väsen av det. Utåt sett. Anledningen till att man genom åren gått in med stora resurser är nämligen inte så mycket att företaget vill utnyttja tillfället att göra reklam för sitt varumärke utan istället att de egna medarbetarna ska ha något att vara stolta över.
– Korrekt, säger Marie Hellman, som är projektledare för Football for Life inom Veidekke.
Hon tycker också att långsiktigheten varit en fördel.
– Vi är ett värderingsstyrt företag där vi tror på kollektiv intelligens, människans krafter tillsammans, och därför har vi valt ett samarbete med Football for Life eftersom våra värderingar stämmer väl överens. När man har samma värderingar och jobbar mot lika mål och gör det över lång tid så skapar det långsiktighet och stabilitet.
Det personliga engagemanget är dessutom tydligt och Marie Hellman har varit med hela vägen mot det som nu bland mycket annat omfattar ett damfotbollscenter som Veidekke finansierat och byggt. Det ligger vid Masibonisane High School i distriktet Umkhanyakude, i nordöstra delarna av Sydafrika och invigdes hösten 2015.
– Football for Life ligger mig väldigt varmt om hjärtat och jag är stolt över att få vara med och vara en del i arbetet med att påverka tjejernas framtid, säger Marie Hellman.
En framtid som annars kan vara rätt mörk. Umkhanyakude är ett fattigt område och det viktiga med att låta de lokala tjejerna spela fotboll är inte själva sporten utan de processer engagemanget kan leda till.
– Programmet ska visualisera drömmar, stärka självkänslan och flytta fram tjejernas position i samhället. Det är ett patriarkalt samhälle där kvinnorna framförallt ska ta hand om hemmet. Genom att ge dem tillgång till fotbollen ger vi dem också möjligheten att göra något de tidigare trodde var omöjligt och då kan mycket annat också bli möjligt, säger Jenny Damgaard.
Hon är dessutom mycket glad över att FC Rosengård tack vare bidrag från Svenska Postkodstiftelsen nu även kunnat dra igång en ledarskapsutbildning som totalt omfattar 75 kvinnliga ledare; 15 i Sverige och inte mindre än 60 på plats i Sydafrika.
– Det är jättepositivt och kommer att göra stor skillnad. Det hjälper oss att skapa långsiktighet och hållbarhet runt vår verksamhet, konstaterar hon.
För trots – eller kanske snarare tack vare – att Football for Life pågått så länge att projektet blivit ett program är grunden lagd för framtiden.

Varje år får fyra medarbetare från Veidekke möjlighet att besöka Football for Lifes verksamhet på plats. Senaste studieresan genomfördes i slutet av mars. På bilden syns Omar Jatta, Michaela Karlsson, Stephanie Olsson och Johan Lindblom, tillsammans med två av deltagarna i Football for Lifes ledarskapsprogram, Female Coach Development Program, och verksamhetsansvariga Anna Nyman.


Text: Ole Törner, Skånesport