Veteranen Videkull firar 30 år!

Hon har gjort det snabbaste målet i ett VM-slutspel, hon har en egen stjärna på Walk of fame och hon landslagsdebuterade året innan Caroline Seger föddes. Nuförtiden hittar ni henne oftast på FC Rosengårds kansli där hon basar över ungdomsverksamheten och inte drar sig för att hylla konsten att skjuta en tåfjutt! Möt måltjuven från Lilla Edet – Lena Videkull.

Hon behöver väl knappast någon presentation egentligen, men vi gör ett litet undantag för yngre läsare. Lena Videkull hade en enastående fotbollskarriär. Hon var en snabb och notoriskt målfarlig forward som inte krånglade till det för mycket. Som spelare i Malmö FF blev hon skyttedrottning gång efter annan. På den tiden delade Svenska spel ut pengar till alla som gjorde hattrick i dam- och herrallsvenskan. Dessutom fick målskytten också en fantastiskt fin hög hatt per hattrick. Där dominerade hon stort! På herrsidan var det Lasse Larsson som stod för samma prestation. De båda brukade pryda framsidan av föreningens årsbok. Till slut – låter ryktena påskina – hade Lena så många hattar att hon inte fick plats med dem hemma. Då delades de ut till lagkamraterna.

Lena, du är ungdomsansvarig i FC Rosengård, vad betyder det?

– Jag är ansvarig för lagen från fotbollsskolan och upp till flickor 17. Rollen har förändrats lite grand över tid, organisationen har blivit lite större och ska vi hänga med så måste vi utvecklas så klart. Jag har även ansvar för flickfotbollen på Rosengårds IP, men där är Jessica Stegermaier nu min högra hand. Det underlättar såklart eftersom vi är på olika platser. Jobbet innebär också kontakt med föräldrar och beställningar och sådant praktiskt. Jag är också ansvarig för arenan. Det innebär att jag håller kontakt med Svenska Fotbollförbundet vad gäller besiktningen av Malmö IP och Fritidsförvaltningen när det har att göra med bokningar eller felanmälningar. Och när UEFA kommer vid Champions League-matcherna så har vi en stab av personer som ska se till så att vi uppfyller deras kriterier. Jag tycker också att det är roligt att ha kontakt med olika föreningar, som vi har i Hattrick by FCR-projektet och Pride Cup till exempel.

Det låter som ganska mycket administration. Du som gammal tränare och coach, längtar du inte ut på den gröna mattan igen? På ren svenska – är du inte sugen på att träna ett lag?

– Jo, men jag instruerar ju faktiskt lite ibland. Jag var ute på Rosengårds IP nyligen och var med och hjälpte till. Jenny Sjöstrand undrade om jag kunde vara med och då fick jag tillfälle att instruera lite. Och förra veckan hade jag en träning med flickor 12 – jag skulle visa hur man gör mål!

Ja, det har du ju en del erfarenhet av! Men vad gav du för konkreta tips?

– Använd tåfjutt! Haha, nej, vi pratade om att man inte behöver skjuta så hårt utan att det går lika bra att placera bollarna. Det handlade om hur man ska träffa bollen, vi pratade om stödjebenet, om att våga skjuta med båda fötterna och faktiskt att det där med tåfjutt är väldigt bra när man inte når bollen riktigt, när man måste slänga sig fram. Då går det bra att göra mål med tårna, jag har själv gjort många sådana.
– Det var skoj att vara med. Det här jobbet är bra på det sättet, det är inget vanligt åtta till fem-jobb, det ges möjlighet att vara med på träningar på kvällstid.

Du jobbar ju mycket med ungdomsverksamheten som sagt, men hur var det för dig själv när du började spela fotboll en gång i tiden?

– Jag började spela som sexåring i Göta BK i Lilla Edet. Det var jag och min kompis Marie som spelade i ett pojklag. Vi spelade några matcher där, men sen ville de inte att vi skulle spela med killarna längre, för vi var så duktiga båda två. Det bildades dock ett damlag ganska tidigt, jag tror att jag var elva, tolv år när jag började spela i det laget.

Vilka förutsättningar hade ni?

– Jag bodde ju ute på landet och tycker att vi hade bra förutsättningar. Det var bra träningstider och bra planer. Jag spelade där i många år innan jag blev värvad till Trollhättans IF som var min första riktiga elitklubb. Där blev det annorlunda, där fick vi träna åtta på kvällen, killarna gick före och fick de bästa tiderna.

Du började spela ihop med killar, samma sak gäller för många av spelarna i FC Rosengårds damlag. Nu senast berättade Jelena Čanković om hur hon tränade med killar fram tills hon var 15 år gammal. Varför gör vi inte det i FC Rosengård, samtränar med pojk- och flicklag?

– Vi gör faktiskt så att vi spelar i pojkserier med vissa flicklag, till exempel med vårt F11-lag i år. Så vi försöker, det handlar mer om att hitta en bra balans. Ibland blir det träningsmatcher mot pojklag. Det handlar om hur pass framme och mogna spelarna är. Ibland har vi haft mixade träningar med våra pojk- och flicklag i FC Rosengård. Det är något som vi ska försöka jobba mer på, vi har ju en ungdomskommitté där vi försöker hitta nya vägar att göra saker tillsammans. Allt sådant tar tid att bygga, men vi är på gång.

Att ett flicklag från FC Rosengård spelar i en pojkserie kan ju också vara progressivt och en ögonöppnare för både pojkspelarna och deras ledare och föräldrar.

– Javisst är det så. Det är viktigt och för kanske med sig något positivt när de kommer upp i tonåren. Då kanske dom killarna har en mer positiv bild av tjej- och damfotboll. Jag menar, det är ju fortfarande inte helt jämställt.  När jag kommer och ska hämta mina barn på skolan så finns det en plan där mest killar spelar. Vid flera tillfällen har bollen kommit farande över nätet och jag har tagit upp den och kickat tillbaks den. Då har killarna blivit förvånade och kommenterat: ”Va, kan du spela fotboll?”. Bara för att man är tjej. Eller, nu är det kanske för att jag är gammal, haha.

Om vi gör några nedslag längs minnenas allé, vad tycker du är höjdpunkten i din egen fotbollskarriär?

– Det finns olika höjdpunkter brukar jag säga. Till exempel första SM-guldet, det är stort. Och när jag kom med i landslaget 1984, jag debuterade när vi spelade EM-final och vann guld. Det var så oerhört stort och jag fick beröm för att jag var duktig. Ibland har jag haft svårt att acceptera sådant beröm när jag inte gjort mål, som forward vill man alltid göra mål. Men med tiden gjorde jag ganska många…

– VM 1991 är ju såklart också en höjdpunkt, vi spelade i Kina och tog brons. Det var ju helt fantastiskt med publiken och allt runtomkring. Jag har ju haft förmånen att vara med i första EM-slutspelet för damer samt första VM och första OS.

– Jag minns när jag blev uttagen till min första landskamp. Jag var ensam spelare från Trollhättans IF och vi skulle spela landskamp i Göteborg. Det var samling på ett hotell och jag körde dit, satt på parkeringen i god tid och såg när alla andra gick in. Jag vågade knappt gå in, fick ta mod till mig för att ta steget ut ur bilen, men när jag väl kom in så fick jag ett väldigt fint välkomnande.

Det har blivit många år i föreningens tjänst?

– Jag kom ju till föreningen 1989 och då jobbade jag på Folksam i Lund. Det blev ett par år där, sen började jag jobba på kansliet och fotbollsgymnasiet runt 1991. Jag spelade i A-laget i tio år och blev sedan tränare för laget i fyra. Det var jätteroliga år, och att vara spelare på elitnivå så länge. Men jag kunde ju ha fortsatt spela, i och för sig. Kicki Bengtsson hängde ju med tills hon fyllde 40… Men jag tror inte jag hade kunnat acceptera att inte hänga med, jag skulle i så fall fått ha en helt annan roll på planen. Jag hade ju tur och var ganska skadefri.

– Det enda jag inte haft och gärna skulle ha velat vara med om är det här helprofessionella, att tjäna pengar på sin idrott. På min tid hade vi ju civila jobb allesammans.

I rubriken hintade vi om att Lena firar 30 i år. Det är några olika jubileer det handlar om då. Dels har hon varit anställd i föreningen så länge. Dels var det 30 år sedan hon spelade i det första dam-VM-slutspel som arrangerades. Och det var då hon gjorde det snabbaste målet i ett VM-slutspel, mot Japan. Det tog 30 (!) sekunder. Rekordet står sig än!

Fotnot: Kristin ”Kicki” Bengtsson f. 1970 spelade i vår förening 2002. Hon gjorde också 157 landskamper och avslutade sin karriär som 40-åring.

Fakta: Lena Videkull

Född: 1962

Meriter: Har varit spelare och ledare i föreningen (Malmö FF/LdB FC/FC Rosengård). Diverse SM-guld och mästerskapstitlar. 111 landskamper för Sverige. Har varit förbundskapten för U23-landslaget. Blev utsedd till Århundradets idrottare i Trollhättan 2016 tillsammans med brottaren Frank Andersson.

Anställd på kansliet sedan 30 år.

”Norge-dödaren”:  I EM 1995 spelade Sverige mot Norge i Jönköping. Förbundskapten Bengt Simonsson hade petat Lena. Hon blev dock inbytt i halvtid. Sen blev det åka av. Innan matchen var slut hade Lena gjort tre mål och vänt matchen till seger, 4–3, vilket gjorde att Sverige gick till final.

– Jag blev faktiskt känd för att vara Norge-dödare skrattar Lena.

De senaste inläggen: