”Vi går för tre poäng och inget annat!”

En tydlig tränare med vinnarskalle – så beskriver FC Rosengårds nye herrtränare Halda Kabil sig själv. Läs hans tankar inför säsongen med nästan helt ny spelartrupp och en spännande utmaning i division 2.  

Vi hämtar FC Rosengårds nye herrtränare Halda Kabil vid station Triangeln i Malmö. Dit kommer han med tåget från Varberg, en sträcka han pendlar fyra gånger per vecka. I Varberg finns familjen och jobbet på ett företag som utvecklar arbetskläder, i Malmö finns fotbollslaget som han numera basar över. Det är tufft och tidskrävande. Och för att vi ska få en extra stund med intervjufrågor i Haldas redan tighta schema börjar vi prata i bilen.

– Att pendla känns okej, tåget går ju varje timme. Jag hinner med mycket under resans gång, tittar på matcher; analyserar både våra motståndare och oss själva. Det finns saker att göra säger han och ler.

Familjen Kabil kom till Sverige i omgångar. Halda var 20 år när han och hans pappa anlände, faktiskt mitt under herrfotbolls-VM 1994. Då fanns mamman och systern redan i Sverige. Platsen de lämnade var det krigshärjade före detta Jugoslavien. Halda Kabil var själv spelare då, han hade spelat i lag i Bosnien och blev sedan aktiv i Varbergs BoIS. Sedan 16 år tillbaka är han tränare, största meriten är ledarskapet i Superettan med just Varbergs BoIS.

– Jag har haft möjlighet att träna andra klubbar också, utanför Halland, men min livssituation då innehöll familj med små barn så det var aldrig aktuellt. Nu är barnen stora och familjen släpper i väg mig hit till Malmö utan problem.

Vilken typ av tränare är han då och vad har publiken att vänta sig på Rosengårds IP i år?

– Jag försöker att vara en tränare som är så tydlig som möjligt. Tydlighet för mig betyder att man blir trovärdig. Jag gillar att ha kommunikation med spelarna och vill att vi som lag ska ha taktpinnen under matcherna. Det är vi som ska bestämma så mycket som möjligt under spelets gång. Jag är också lite poängorienterad, det är helt enkelt tre poäng som gäller!

Vinnarskallen som han är utrustad med är en viktig del i hans ledarskap, men han försöker få ihop de olika delarna med utveckling och resultat samtidigt, även om det ibland kan vara svårt.

– Jag vill spela den typ av fotboll som ger poäng. Jag vill få fart på spelet, lite mer fart än vad vi har nu i passningsspelet. Jag gillar att man attackerar oftare och snabbare. Det är stor skillnad på truppen från i fjol ska man också veta, jag tror att vi har ungefär sex spelare kvar från förra året. Mitt önskemål var egentligen att behålla hela truppen, man slutade ju trea förra året – ett fint resultat – och så krydda med två, tre nya spelare. Verkligheten blev en annan. Visst har jag lite koll på Malmölagen sedan tidigare, men nu har ju fler lag klättrat i divisionerna; BK Olympic, Ariana FC, Torns IF…så det är klart att det är konkurrens om spelarna.

Laget tränar generellt tre gånger i veckan plus match. Det är lagom tycker Halda.

– Jag har tidigare tränat division 2-lag som tränat fyra gånger plus match, men kan man ha tre riktigt bra träningar så är det bättre. Du vet hur det är; spelare jobbar, en del pluggar och har tentor, vissa har familj och barn.

Premiären mot Simrishamn på bortaplan längtar han efter. Motståndarna är välorganiserade, säger han, de vet vad som är deras styrka och de springer mycket och har hjärta för varandra. Spelar enkel fotboll.

– Men FC Rosengård är ett bättre lag. Och vi går för tre poäng och inget annat.

Några tunga avbräck har det blivit på spelare som skadats, en mittback har slitit av korsbanden och en målskytt har åkt på en fotskada och behöver opereras. Samtidigt finns ett uttalat resultatmål i att man vill vinna serien – en ekvation som man ska kämpa för att få ihop.

– Och det finns en bra stomme med äldre spelare, killar som har varit med tidigare och som stannat kvar och är startspelare. De måste ta ansvar nu, både på och utanför plan och hjälpa till med de yngre spelarna. Alla de nya har inte spelat i division 2 tidigare. Föreningen har inte värvat några klass-spelare från Superettan eller så, men däremot unga, begåvade spelare från klubbar längre ner i systemet. Vi hoppas att många unga spelare ska utvecklas och ta chansen under året. Vi måste ha tålamod med dem, de flesta är mellan 19–22 år, någon yngre än så.

Försäsongen har varit mycket ”blanda och ge” som Halda uttrycker det.

– Men de senaste fyra träningsmatcherna har ändå sett helt okej ut, spelmässigt, man kan inte begära mer med ett nästan helt nytt lag. Vi förlorade förvisso mot BK Olympic med uddamålet, men tar med oss mycket positivt från den matchen. Första halvlek där var den bästa vi gjort i år, och även i andra spelade vi bra. Som helhet tycker jag att vi fick fram sättet vi vill spela på, den enda nackdelen var att vi inte gjorde mål även om vi skapade en del.

– Framför allt tycker jag att det är en fin grupp att jobba med och framöver ska vi försöka göra några aktiviteter tillsammans för att få lagsammanhållningen att växa.

De senaste inläggen: