”Vi kan mäta oss mot de bästa lagen”

Grundserien i RFL börjar närma sig sitt slut och för damlaget återstår endast tre matcher. Laget ligger just nu på en tredjeplats i tabellen, vilket innebär en stor chans att gå vidare till slutspelet. Inför lördagens match mot FC Kalmar har vi stämt av med Em Lundström.

Em Lundström spelar nu sin första futsalsäsong i FC Rosengård, men hon är inte ny i föreningen då hon tidigare spelat fotboll i division 1 laget. Valet att gå från fotboll till futsal gjordes i höstas, men trots att 21-åringen är relativt ny på futsalplanen visar hon att hon är en viktig spelare i laget, inte minst när hon under helgens 9–4 vinst mot IFK Göteborg gjorde hela fem mål.

Hur har det varit att gå från att spela fotboll till att spela futsal?

– Nog en större omställning än vad jag från början trodde. Just för att futsal spelade jag när jag var yngre och då var det mer lek för att hålla i gång under vintern. Så jag har nog inte tänk på det som en sport där det finns så mycket teori som är så annorlunda från fotbollstaktik. Så det var en ganska stor omställning som jag tyckte var ganska svårt i början, att det var så mycket nytt att tänka på. Sen hade man med sig mycket från fotbollen, när det kommer till bolltouch och det, men just taktisk var det mycket som var nytt och annorlunda.

Nu börjar det närma sig slutet av grundserien. Hur känns det nu?

– Mycket bättre, det är fortfarande mycket nytt, men man har blivit varm i kläderna och det är mycket mer som kommer naturligt än det var i början.

Säsongen började lite trögt för laget med några förluster, men ju mer matcher de spelat desto bättre har det gått resultatmässigt. De senaste två matcherna har laget vunnit och är nu placerade på en stabil tredjeplats i tabellen.

– Det var många nya i början av säsongen och laget var kanske inte helt på plats. Jag var också ny och var kanske inte helt varm i kläderna till första matchen. Under säsongen har vi gjort färre och färre misstag vilket leder till att det gått bättre resultatmässigt också. Vi har också blivit bättre på den sista delen och avsluten, där vi kan göra mål. Nu har det gått bättre under våren och vi har väldigt mycket chanser där jag tror vi kan göra ännu mer mål om vi blir ännu bättre på de sista två passningarna.

Ni möter Kalmar på lördag, hur känns det inför matchen?

– Det känns bra. Om jag minns rätt från i höstas så hade vi svårt att göra mål i första halvlek och jag tror det är något vi får ta med oss. Att det inte blir en dans på rosor bara för att de inte ligger så bra i serien. Vi kommer behöva ha tålamod, spela bollen och vänta på att det kommer. Vi får också lära oss av matchen i helgen, att vi behöver vara påkopplade från början så att vi inte släpper in onödiga mål som blir jobbigt i slutet.

Hur är känslan inför ett slutspel och hur kan ni bli framgångsrika i det?

– Jag hade tyckt att det är väldigt roligt. Det jag tror vi behöver jobba på för att bli framgångsrika i slutspelet är att minimera misstagen och jobba med att inte släppa till saker bakåt. Till exempel när vi spelade mot GAIS nu på våren, de leder just nu serien, så tycker jag verkligen att vi kan mäta oss mot de bästa lagen och spela de matcherna riktigt bra.

Kommande matcher i grundserien: 

FC Kalmar vs FC Rosengård
13.00 10 februari i Kalmars Sportcenter

FC Rosengård vs BK Ljungsbro
13.00 17 februari i Stadions Sporthall

Svärtinge SK vs FC Rosengård
14.00 24 februari i Billbäcks Arena

Fakta: Em Lundström

Ålder: 21

Position: Pivot

Studier: Civilingenjör medicin och teknik på Lunds tekniska högskola

Det roligaste med futsal: Dels är det ett väldigt härligt gäng och redan från första början och första träningen var alla väldigt välkomnande. Jag tycker det är väldigt roligt att jobba mot ett gemensamt mål och känna den samhörigheten. Sen är futsal ett väldigt kul sätt att träna på.

De senaste inläggen: