”Det är de som ska vara oroliga, vi ska inte rätta oss efter andra lag”

I augusti förra året anslöt Halimatu Ayinde till FC Rosengårds spelartrupp. Sedan dess har det blivit knappt med speltid i ett lag med hård konkurrens om startplatserna. Men kanske har det lossnat nu, två matcher från start hittills i år mot Brommapojkarna och Kristianstad och nu ser hon fram emot säsongen med glädje.

– Det är ju inte så lätt att acceptera det faktum att du inte spelar, men jag gör som jag har gjort tidigare och det har alltid fungerat för mig – jag jobbar på mitt tålamod. Du måste ha tålamod, din tid kommer och när den kommer så bara ta chansen, det är mitt råd. Och jag har haft väldigt mycket tålamod genom åren, så mycket att jag kanske borde byta namn till Patience!

Halimatu skrattar. Hon beskriver att hon är väldigt upprymd och glad över att ha fått chansen till spel av sina tränare och att hon försöker förvalta varje spelad minut på bästa sätt.

Vägen och resan till den nivå hon befinner sig på idag har inte varit helt spikrak.

Halimatu Ayinde kommer från Kaduna, en miljonstad belägen ungefär i mitten av Nigeria. Där växte hon upp i en stor familj med mamma, pappa, sju bröder och en syster.

– Jag var väldigt ung när jag började spela fotboll. Först spelade jag på gatan med mina vänner, alla var pojkar. Mina bröder tyckte inte alls om att jag spelade fotboll, de försökte hindra mig från att spela och många gånger fick jag smyga ut för att kunna spela med mina vänner. Bröderna var oroliga för mig och menade att fotboll absolut inte var för flickor.

Har de ändrat sin uppfattning sedan dess?
– Ja, första gången de såg mig spela var när jag spelade i U17-landslaget 2010. Då såg de mig på teve och de ändrade sig då totalt. Nu stödjer de mig. Och nu tjänar jag pengar på min fotboll och kan hjälpa dem när de behöver. Och nu kan tjejer spela över hela världen och det har de också förstått.

En dag när Halimatu spelade med sina kompisar på gatan kom en man fram och tittade på. Han noterade att hon var duktig och att hon var var den enda flickan bland alla pojkarna. Efteråt berättade han för henne om The Pepsi Football Academy som var för både pojkar och flickor, en akademi där många landslagsspelare av båda könen fått sin utbildning. Halimatu var då åtta år.

– När jag fick vara med i den akademin insåg jag att det ju fanns många tjejer som spelade fotboll och det gjorde mig glad. Jag fick nya vänner och lärde mig mycket. Jag älskade ju att spela, det var det enda jag ville göra.

Utbildningen var bra. Halimatu utvecklades och fick med tid och stigande ålder spela i alla Nigerias U-landslag.

– I ungdomslandslagen spelade jag på olika positioner, left wing, right wing, nia och tia. När jag spelade med U20-landslaget i Kanada var tränaren tvungen att göra förändringar när en spelare blev skadad och jag fick hoppa in som sexa, på innermittfältet. Och sen när jag kom med i A-landslaget fick jag behålla den positionen. Visst vill jag gärna spela forward, men det är tränaren som bestämmer…

Tjugo år gammal flyttade hon till USA, till Western New York Flash (en klubb där för övrigt både Caroline Seger, Marta och Ali Riley spelat, för de som kan sina FCR-spelare).

– Det var efter VM 2015 och jag hade gjort bra ifrån mig där. Tränarna i klubben hade sett matcherna såklart och kontaktade min agent, så det var anledningen till att jag hamnade i USA. Agenten hade varit på mig tidigare och ville att jag skulle signa upp mig för någon klubb, men jag kände då att jag behövde utvecklas mer och spela i min egen miljö innan jag åkte i väg. Men efter VM kände jag att jag var redo att flytta utomlands och prova.

Hur var det då att byta världsdel och klubb och komma till en ny omgivning?
– Jag var inte rädd, men bara lite osäker för att jag kom till ett nytt lag, men de tog väl emot mig så det var inte så svårt. Det svåra var maten, säger Halimatu med ett stort skratt. ”Jag bodde i en värdfamilj och jag var inte alls van vid den sortens mat som de lagade, så det blev ganska svårt för mig. Jag kände riktigt hur jag tappade i styrka. Så jag fick prata med tränaren och sen fick jag flytta. Jag bodde då med två andra spelare, dels en tjej från Kamerun, dels med Sabrina D´Angelo (målvakt i Arsenal, men tidigare också med meriter från OBOS Damallsvenskan).”

När Halimatu själv kunde köpa sina egna råvaror och laga sin egen mat blev förutsättningarna bättre. Hon gillar nämligen att laga mat, pratar lyriskt om kycklinggryta, pasta och okrasoppa som några personliga favoriter.

Sejouren i USA blev inte så lång. När FC Minsk från Belarus hörde av sig tvekade hon inte att flytta dit.

– Jag har så stor passion för fotboll och det var inte pengarna som lockade. Däremot skulle de spela i Champions League och de ville ha en mittfältare av den typ som jag är, så jag skrev på och spelade där i en säsong. Men sen insåg jag att fotbollen där håller för låg kvalitet, jag ville ha lite bättre mer utmaningar. Så min agent tittade efter andra alternativ i Europa, men då hade transferfönstret stängt för säsongen så jag kunde inte gå till något elitlag.

I stället blev det lilla Asarum i Elitettan som fick dra nytta av Halimatus talang. För henne blev det en helt ny erfarenhet med flytten till Sverige. Men laget tog väl emot henne och hon berättar om en hjälpsam och bra tränare som förstod fotboll och ett lag som kändes som en familj.

– Ja, jag hade det väldigt bra där. Managern hjälpte mig och vi hade extraträningar ibland för att jag skulle bli en bättre spelare. Och vi tränade extra med killar.

Halimatu spelade mer eller mindre alla matcher, men ville upp på en högre nivå. När Eskilstuna United hörde av sig var valet enkelt. Och hon lyckades i föreningen, blev årets spelare där 2020.

– Det var verkligen en resa för mig. Där såg jag att det fanns många internationella spelare i laget, lärde känna exempelvis Lisa Dahlkvist. Spelarna förstod fotboll, visste vad de ville och hjälpte varandra att bli bättre. Och jag förstod att om jag ska kunna vara med på den nivån så måste jag träna extra och pusha mig och jobba hårdare. Så jag försökte och det gick bra. Att vinna priset var verkligen en överraskning som gjorde mig väldigt glad. Ett fint minne.

En besvärlig knäskada senare värvades hon alltså till FC Rosengård sommaren 2022 och menar att laget direkt tog hand om henne och att de känns som en stor familj.

– En familj där alla vill växa, utvecklas och spela bra fotboll. FC Rosengård är ett lag som jag alltid har respekterat, de är på toppnivå och är alltid hungriga efter att vinna troféer. Det är precis min mentalitet, så när jag fick chansen så ville jag gärna flytta hit. Jag har beundrat laget under lång tid och jag sa ja direkt utan att tänka särskilt mycket. Och Malmö är en trevlig stad, bra att den är lite större. Jag har också en del vänner här, så att byta stad var inget problem alls för mig.

Vad det gäller framtiden så ser Halimatu positivt på den. Och har stora drömmar för både sig själv och laget.

– Även om vi inte har startat så bra i år så tror jag helt ärligt att vi kan vinna serien. Vi har ett riktigt bra lag och alla arbetar hårt för varandra och löser situationerna tillsammans. Så jag tror att det kommer att bli bra för oss om vi fortsätter som vi gör nu. Jag vill vinna serien igen! Och när vi kommer in i Champions League så tror jag att vi kan gå minst till kvartsfinal. Vi ska göra jobbet som krävs.

Det är ett tufft spelschema och under den kommande veckan väntar match borta mot IFK Norrköping under måndagskvällen och sedan hemma mot Häcken på fredag 12/5. Hur går tankarna inför de matcherna?

Halimatu tänker en stund, innan hon lugnt konstaterar:
– Det är de som ska vara oroliga, vi ska inte rätta oss efter andra lag. Vi ska tro på oss själva och vi ska göra allt för att få både publiken och sponsorerna att le.

Fakta: Halimatu Ayinde

Född: 1995

A-landslagsdebut:
– 2013 mötte vi Japan och det var min första match med The Super Falcons.

Religionen:
– Jag ber och arbetar, det måste man göra. Man kan inte vara lat och tro att allt ska komma till en, man måste arbeta för det.

Spetskvaliteter:
– Jag vet att jag är bra på att läsa av motståndarna, jag är sensitiv. När jag ser en spelare göra en sak så vet jag direkt hur hon kommer att röra sig och hur jag ska göra i mötet med henne.

Dancing Queen:
– Jag tycker om att dansa, jag kanske skulle försöka få med laget på det?

De senaste inläggen: