Viktig seger för herrarna som klättrar i tabellen

Inför helgens match låg FC Rosengård på tolfte plats i en haltande tabell och man mötte tabelltrean IFK Hässleholm på bortaplan. Med sig i bagaget hade man en färsk seger över division 1-laget Torns IF i Svenska Cupen, som gett en bra boost för självförtroendet.

Inledningen av matchen blev jämn då lagen hade två chanser var under de första tio minuterna. Kanske var IFK Hässleholms lite farligare… Därefter tog FC Rosengård över spelet mer och mer. Man vårdade bollen samtidigt som man försökte att etablera spel på Hässleholms planhalva. Det betalade sig i den 18:e minuten när FC Rosengård fick en straff som Zia Sakirovski förvaltade till 1-0.

Under resten av halvleken ägde FC Rosengård bollen majoriteten av tiden. Vid de tillfällen man tappade den så vann man tillbaka den tämligen omgående, tack vare ett uppoffrande och disciplinerat försvarsspel.

När domaren blåste igång andra halvlek började Hässleholms jakt på en kvittering och det gav tyvärr utdelning nästan omgående. Tre minuter in i den andra halvleken fick Hässleholm en frispark strax utanför straffområdet som dessvärre resulterade i 1-1. Kvitteringen var inte helt rättvis sett till matchbilden, vilket väckte jobbiga minnen från tidigare matcher där man haft spelet men inte lyckats omvandla det till en seger. Nu behövde man inte stå och grubbla för länge över det då FC Rosengårds Ilir Tahiri skjuter in 1-2 dryga tio minuter senare och fastställer slutresultatet.

Andra halvlek blev en något jämnare historia än den första, men vägde över till FC Rosengårds fördel som fortsatte att spela bra, både offensivt och defensivt. Hemmalaget fick ett par hyfsat bra lägen mot slutet av matchen, men de bollar som inte backlinjen stoppade tog Kevin Alin i FC Rosengårds mål hand om.

FC Rosengård tog sin andra seger för säsongen i och med bortavinsten mot IFK Hässleholm och klättrar från tolfte plats upp till nionde. Segern var välförtjänt, inte minst med tanke på hur man genomförde matchen. Man jobbade och slet för varandra samtidigt som det såg riktigt stabilt ut i både anfall och försvar.

Tränare Marco Whittle, andra raka segern, nu mot tabelltrean IFK Hässleholm. Hur går tankarna?

– Först var det mycket glädje och en del lättnad, sedan gick det mer över i en stolthet över killarnas hårda jobb och att de äntligen fick utdelning för sin prestation. På bussresan hem var det dock dags att analysera vår insats och börja planera inför nästa match. Det finns inte tid för annat nu med det tajta spelschemat.

På grund av Covid-19 blev det inga träningsmatcher, är de senaste resultaten ett tecken på att laget är mer samspelt nu?

– Vår prestation idag var mycket bra, likt många av våra andra matcher. Självklart har det påverkat oss alla att vi inte har kunnat spela träningsmatcher, men jag ser inte det som anledningen till att resultaten inte gått med oss. Så gott som alla våra matcher har mer eller mindre sett ut så här, men idag fick vår prestation utdelning.

Med tanke på att lagets prestationer gett resultat i de två senaste matcherna – är ni nöjda eller finns det mer att slipa på inför kommande matcher? 

– Vi är nöjda med prestationerna och att det har gett resultatet vi förtjänat i de två senaste matcherna, men vi är rätt kräsna så det finns mycket mer att jobba vidare med.

Bortsett från målen, vad var det som avgjorde matchen?

– Att vi hela tiden utgick ifrån hur vi vill spela fotboll. Vi tog direkt tag i taktpinnen och trots att vi tvingades till byten på grund av skador fortsatte vi ändå spela vårt spel. Alla bidrog till vår offensiv och likväl till vår defensiv, hela matchen ut.

Både Zia och Patchi fick byta efter skador, hur är det med dem?

– Även Simon tyvärr… Någon kommer att vara klar för spel redan på onsdag, någon kanske blir borta längre, avslutar Marco.

Nu väntar ett par träningar innan det är dags för ett nytt Malmöderby. På onsdag möter man BK Olympic i en returmatch på Rosengårds IP, men mer om det kommer senare.

De senaste inläggen: