VM-gästbloggen: Erling Nilsson

Nej, säger nog ni fotbollsexperter som kan fotboll… Men ärligt, varför är det omöjligt att Sverige vinner VM? Jag har svårt att förstå varför man ger sig in i en mästerskapsturnering och inte tror att man kan vinna.
Tror ni att USA åker till Frankrike med inställningen att ”tar vi oss till kvartsfinal så är vi jättenöjda”?
Varför tror jag då att Sverige kan vinna? Sverige har ett ramstarkt försvar, med en målvakt som tillhör de bästa i världen, mittbacksparet är rutinerade och har erfarenhet från spel i mästerskap och Champions League.
Om nu förbudskaptenen har modet att välja rätt spelare på mittfält och i anfall så kommer Sverige att överraska i VM. Sveriges nyckelspelare i min fotbollsvärld är Asllani och hon behöver därför få sitt offensiva spel att stämma. Tillsammans med Elin Rubensson på mittfältet är de absoluta nyckelspelare i anfallsspelet.
Vilka ska då spela i anfallet och göra mål? Sverige har tre anfallare som håller hög internationell klass. Hurtig som har kvalitéer för att spela i de största klubbarna i Europa, Rolfö som om hon är skadefri kommer att att bli stjärna i Wolfsburg kommande säsong och Blackstenius som jag anser platsar i alla klubblag om tränaren förstår att utnyttja hennes kvalitéer.
Om vi ni lägger till Sveriges farligheter vid offensiva hörnor, och svårigheten för motståndarna att göra mål på vår målvakt och försvar, så varför kan inte Sverige vinna VM?
Det finns däremot en faktor som alltid är viktig när man vill vinna en titel.
Min stora idol Sir Alex i Manchester United fick frågan en gång som handlar om vad som är det mest viktiga för att han varit så framgångsrik under sin tränarkarriär
TUR! svarade Sir Alex, och fortsatte… man vinner inget utan tur… man måste ha tur med skador, domare, stolpskott och även skador i motståndarelaget…
Men utan TUR vinner man aldrig något.