VM-gästbloggen

Jag föddes i September 1982, samma år som det spelades fotbolls VM för herrar i Spanien. Under hela min uppväxt fick jag höra berättelserna om “mitt” VM år. Pappa berättade om Italiens landslag som var lite till åren, om finalen mellan Italien och Västtyskland , om VMs skyttekung Paolo Rossi förstås och om den stora skrällen i gruppspelet då Algeriet lyckades slå Västtyskland med 2-1. Jag låg i mammas mage under mästerskapet men det är ändå ett av de världsmästerskap som jag känner mest för och som jag kan mest om, tack vare att min pappa byggde upp intresset. Och kanske var de just de där historierna om 82-VM som lade grunden till min kärlek till fotbollsmästerskap. Små anekdoter från -82 gjorde att jag, när jag blev äldre och än idag, lever med varje VM som om de är en del av mig. Jag ger mig hän, köper paninibilder, lyssnar på VM-låtar, läser på om VMs längste och kortaste spelare och trots att jag har hunnit uppleva massor av mästerskap sen den dagen jag föddes så kommer VM 1982 alltid vara lite speciellt.
Nu har det passerat 36 år och jag är själv gravid med beräknad födsel mitt under brinnande VM. Det gör mig uppspelt att tänka på att vårt barn kommer få sitt egna VM-år och sina egna berättelser som vi kommer kunna berätta under hela hens uppväxt. Det är förstås svårt att sia i vilka spelare som kommer vara huvudpersoner i vårt barns egna VM- år men om jag ska försöka mig på att se in i framtiden så kan jag tänka mig att det kommer låta ungefär såhär:
2019, samma sommar som du föddes, så spelades VM i Frankrike. Året som ledde fram till VM hade det skett en revolution inom damfotbollen med utsålda arenor på klubblagsmatcher och publikrekord som slogs var och varannan vecka. Det ökade intresset märktes naturligtvis av även under VM och det var nästintill omöjligt att få tag på en biljett, även till de mindre nationernas gruppspelsmatcher.
Ditt VM-års stora skrällgäng var passande nog ditt andra hemland Italien. Mot alla odds vann de sin grupp efter att ha vunnit med 2-1 mot Brasilien i sista gruppspelsmatchen. Tack vare framgångarna i VM blev 2019 året då det italienska folket verkligen tog damfotbollen till sina hjärtan och sommaren då hela Italien följde matcherna framför TVn.
VM 2019 var världens bästa kvinnliga spelare genom tiderna, Martas, sista mästerskap och man får säga att hon sparade det bästa till sist. Brasilien åkte ut redan i kvartsfinalen men fram tills dess hade Marta show, gjort 6 mål och ett antal assist och visade alla att åldern bara är en siffra.
Vårt kära Sverige åkte ut i semifinal men liksom Italien lyckades vi vinna gruppen. Sverige vann premiärmatchen mot Chile med 3-0 efter nickmål av Linda Sembrant på hörna, Caroline Seger på straff och till sist Madelen Janogy som hoppade in i den 79e minuten och gjorde sitt första mästerskapsmål bara 45 sekunder senare. I sista gruppspelsmatchen mot jättarna USA visade Sverige att man är ett landslag som kan vinna även mot de bästa då man efter en numera klassisk frisparksvariant vann med 1-0, mål Kosovare Asllani.
Vilka vann VM då? Ett skickligt Tyskland som efter år av tränarbyten och generationsväxlingar hade hittat rätt och växt i kostymen. I finalen vann man mot England som trots mindre bra träningsmatcher inför mästerskapet, lyckades få ihop gruppen och gjorde sitt bästa resultat någonsin på damsidan.
Tyska Lea Schurrle blev VMs skyttedrottning, bara 21 år gammal. Hon spelade inte i någon av storklubbarna på den tiden utan hemma i tyska Essen som aldrig ens hade deltagit i Champions League.
Ditt VM-år, 2019, innehöll såklart så mycket mer känslor och stora matcher än de jag har beskrivit för dig på dessa rader men allt rörligt material, alla intervjuer och snygga mål får du leta upp själv när du växer upp. Sökandet efter information kommer skapa din speciella relation till ditt VM år och kanske kommer du fastna för helt andra spelare och händelser än de jag berättat för dig. Det som inte kommer stå någonstans är att ditt VM-år, 2019 , var det absolut bästa året i hela mitt och din pappas liv. Inte för att det spelades ett magiskt mästerskap utan för att vi fick dig!
/Lisa Ek