VM lyfter FC Rosengård

Det gör assisterande tränaren Malin Levenstad stolt och glad.
Dessutom betonar hon nyttan det gör även för klubblaget.
– Det är väldigt positivt, inte minst för den individuella utvecklingen hos spelarna. En sådan erfarenhet ger ett lyft med massor av inspiration och självförtroende. Normalt ska det innebära att vi får tillbaka bättre spelare, säger hon.
Downsidan är väl att det finns en liten risk att någon kommer tillbaka sliten och skadad?
– Vi har inte ett jättehögt risktänk där. Fördelarna är så mycket större. Och för våra spelare i det svenska landslaget finns det ytterligare en fördel. I Sverige har hypen kring det här mästerskapet varit rekordstor. Det måste vara fantastisk att vara en del i den.
– För FC Rosengård är det dessutom viktigt att visa att vi kan ha spelare med i de stora sammanhangen. Det blir ett kvitto på att vi har en bra verksamhet, både för oss själva och för spelare vi vill locka hit.
Hur stor är din egen hype inför det som sker i VM, ser du nästan allt?
– Jag ser allting och älskar det verkligen.
Ser du matcherna med tränarögonen påkopplade eller kan du njuta som en vanlig tittare?
– Sedan jag började som tränare har det blivit oundvikligt att ha med den dimensionen i tittandet. Visst kunde det vara skönt att någon gång kunna koppla bort analysen och bara njuta. Men jag ser det lite som personlig utveckling också. VM är ett bra sätt att hålla mig uppdaterad och göra mig till en bättre tränare.
Vad tycker du om spelet hittills?
– VM har fått en riktigt bra start. Tempot har blivit högre och många lag är skickliga med bollen. Hittills ser det positivt ut.
Frankrike var mångas favorit inför VM. Har inledningen stöttat det favoritskapet?
– Det tycker jag. Frankrike är lite både och, de har ofta haft höga förväntningar på sig utan att lyckats infria dem och därför finns det ju en känsla av att det kan hända igen. Samtidigt har de hemmaplan, har väldigt många starka spelare och ska kunna vinna, särskilt nu när de började bra. Ta Lyon som är det överlägset bästa klubblaget. Varför ska inte de spelarna kunna leverera även när de är i landslaget? Jag tror Frankrike vinner.
Efter 13-0-segern för USA mot Thailand tyckte många att det var fel av USA:s spelare att tokfira målet mot slutet av utklassningen. Några menade till och med att det var att förnedra motståndet. Vad tycker du?
– Att det finns två sidor av myntet. Man kan tycka att det var onödigt. Men det var en härlig glädje också och det är kul att göra mål. Förnedra tycker jag är fel uttryck och fira ska man alltid få lov att göra.
Storstjärnan Ada Hegerberg bojkottar det norska landslaget. Borde man inte kunnat ha löst den frågan?
– Där har jag inga kommentarer. Tycker helt enkelt att jag är för dåligt insatt för att kunna ha det.
Till sist, vilket landslag håller du på i VM om du inte får lov att säga Sverige?
– Då måste det ju bli Frankrike eftersom jag har tippat att de ska vinna.
Text: Ole Törner, Skånesport