Winners' Cup höjer statusen för fotbollstjejer i Sydafrika

För andra året i rad har Football for Life i helgen arrangerat Winners’ Cup tillsammans med sydafrikanska fotbollsförbundet (SAFA) och Department of Sports and Recreation. Cupen har finansierats av advokatbyrån Vinge i Malmö. 

Högre status för fotbollstjejer
Syftet med Winners’ Cup är att ge tjejer som spelar fotboll högre status och skapa ett ökat intresse för damfotbollen i regionen Umkhanyakude i nordöstra Sydafrika. De lag som kvalificerat sig till Winners’ Cup har först deltagit i en grundomgång, där de spelat en Kick Off-turnering i någon av de sju lokala zonerna. Drygt 40 lag deltog i grundomgången, vilket innebar ca 640 tjejer i åldern 15-25 år. Vinnarna i de olika zonerna, totalt sju lag med ca 100 tjejer, gick vidare till Winners’ Cup som avgjordes 14 januari.
– Alla lag som spelade Kick Off-turneringen spelar också i vår regionala damfotbollsserie. För oss är det är viktigt att stimulera klubbarna till att bli mer organiserade och att ta tjejernas idrottande på allvar. Att Vinge nu hjälper oss att etablera Winners’ Cup som ett årligt återkommande event är en viktig statushöjare för damfotbollen i distriktet, säger Football for Lifes verksamhetsansvariga Anna Nyman.
Advokatbyrå finansierar domarutbildning
Inför Winners’ Cup arrangerade även Football for Life en domarutbildning för 20 kvinnliga domare, 5-9 januari. Utbildningen omfattade så väl teoretiska som praktiska moment och avslutades med att domarna dömde matcherna i Winners’ Cup. Även domarutbildningen finansierades av Vinge.
 
- Det är ett oerhört viktigt steg för utvecklingen av tjejfotbollen att vi har en bas av kvinnliga domare och ledare som tar både sin roll och tjejernas prestationer på allvar. Att öka kompetensen för kvinnor inom fotbollen är fortfarande starkt normbrytande och skapar förändringar långt utanför idrottsplatsen, berättar Nyman.
”Skapar onekligen förändring”

Vinge har under flera år engagerat sig i hållbarhetsfrågor. Nu har de valt att utöka sitt engagemang genom att stötta FC Rosengårds äldsta sociala projekt, Football for Life, och Winners’ Cup.

- På Vinge visar vi vägen till framgångsrika affärer med juridiken som verktyg, och vi hjälper också samhällsnyttiga organisationer att nå sina mål. Sedan 2002 driver vi mångfaldsprojektet, för att bredda juristkåren och ta vara på den kompetens och de möjligheter mångfalden för med sig. Som del av det skånska näringslivet bidrar vi med glädje till FC Rosengårds projekt Football for Life och Winners’ Cup. Klubbens sociala engagemang såväl i Sydafrika som på hemmaplan i Malmö skapar onekligen förändring, säger Ingela Malmborg, delägare i Vinge.
Bilder från Domarutbildning och Winners’ Cup: