Workshop under WorldPride – idrotten som hållbarhetsverktyg

En av alla de aktiviteter under World Pride som FC Rosengård är involverade i är den workshop som avhölls på Malmö Live 18/8 och som handlade om hur idrotten kan skapa hållbara, inkluderande samhällen.

– Det var så länge sedan jag var på sånt här, så jag har glömt mina visitkort hemma!

Det är en av FC Rosengårds samarbetspartners som skrattande rannsakar sig själv, när hon ska byta kontaktuppgifter med en kvinna från ett annat företag.

Och visst var det glada miner när det äntligen var dags för både frukost, mingel, nätverkande och workshop på Malmö Live, även om det hela såklart ackompanjerades av alla de åtgärder som vi fortfarande får anpassa oss till för att hålla smittan på avstånd.

FC Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard hälsade välkommen med att presentera FC Rosengård och föreningens visioner för det 40-tal deltagare som hade anmält sig. Jenny pratade om inkluderings- och jämlikhetsfrågor och hur föreningen dagligen arbetar med dem. Därefter fick alla deltagare göra en kort presentation av sig själva och det kunde då konstateras att de kom från alla delar av samhället; näringslivet, myndigheter och lärosäten exempelvis.

Så var det dags för deltagarna att aktivera sig! Linda Fragner från Sustainability Sprints ledde övningarna med god assistans av hjälpfacilitatorerna, det vill säga en ur varje grupp som tog på sig rollen som talesperson. De olika lagen fick ge sig själva namn och det sprang upp fantasifulla varianter som: Dream Team, Öka för sjutton, TT – team tillsammans, Team Greta och IT – included together.

Nu blev det både grupparbete och individuella övningar. En av frågeställningarna lydde: Hur kan idrotten bidra till att skapa hållbara inkluderande samhällen?

Jämställd sponsring var ett annat ämne som engagerade. Linda Fragner pekade på att 48% av alla idrottare i Sverige är kvinnor, men ändå får de bara 20% av sponsorintäkterna.

På frågan: Hur skulle vi kunna motverka rasism? använde hon exemplet från herrarnas EM-final i somras, där Italien besegrade England i straffläggningen. Den engelske stjärnspelaren Marcus Rashford slog en straff som gick via stolpen ut och blev därefter utsatt för rasism, inte minst i sociala medier.

Det blev livliga diskussioner runt borden.

Team Greta resonerade kring att förståelse, empati och medvetenhet ger möjligheter att bekämpa rasismen. Genom möten, arenor där människor kan träffas och bygga broar över de grumliga vatten där fördomar jäser.

– Att mingla med några som inte är som du ger dig möjlighet att förstå att det är mer som förenar än som skiljer oss åt, sa en deltagare.

Att bredda nätverk, bryta med traditionerna och att genom storytelling lyfta goda förebilder var andra idéer.

Hur ska vi då göra idrotten tillgänglig för alla? På den frågan kom det raskt många förslag. Att fördela pengarna mer rättvist och hållbart, föreslog en grupp. Att lyfta våra ungdomar, sa en annan. Inom ramen för värdegrunder lyftes det både språkbruk och hur man kommunicerar kärnverksamheterna, inte minst de ideella ledarna.

– Låt dem förstå hur viktigt det kan vara att de tar med i sitt CV att de varit ledare eller tränare, sa en deltagare med emfas.

Förmiddagen gick fort och efter väl förrättat värv av samtliga grupper tackade Jenny Damgaard deltagarna och påminde om söndagens hemmamatch i OBOS Damallsvenskan där FC Rosengård tar emot KIF Örebro.

De senaste inläggen: