Ylli Shabani – coachar både på och utanför fotbollsplanen

Ylli Shabani är inte bara assisterande tränare till FC Rosengårds herrlag och ett känt namn i den Malmöitiska fotbollen sedan 25 år tillbaka. Han är även en trogen medarbetare i föreningens omfattande sociala verksamhet som numera går under namnet Boost by FC Rosengård.
– Jag började här för cirka nio år sedan när det sociala projektet hette MABI Mål och har sett verksamheten växa och förbättras, säger han och berättar att anställningen huvudsakligen går ut på att aktivera de arbetssökande och vara med om att förbereda dem för att kunna ta steget ut i arbetslivet.
– Som aktivitetsledare ska jag peppa våra deltagare och det görs bland annat med fysisk träning och motiverande samtal. Många är väldigt ovana, så vi tar det steg för steg och kör blandad träning. Vi går till exempel iväg och simmar, har fotbollsgrupper och är ofta på Bulltofta Motionscenter där vi kan använda alla resurserna som finns på den anläggningen med utegym och annat. Sedan kör vi även sporter som thaiboxning på Malmö Muay Thai där thaiboxlegendaren och kollegan Larry Lindwall hjälper ungdomarna. Jag har också lärt mig en del om den sporten. Fast när det gäller yogan som vi också börjat med är jag inte tillräckligt smidig, så där får andra visa övningarna!
Det märks att Ylli Shabani är stolt över vad Boost by FC Rosengård uträttar och han tycker att det ofta uppmärksammas för lite.
– Vi gör nytta och är mycket större än många tror, varje år tar vi emot nästan 1000 unga arbetssökande. Just storleken är något många reagerar på när de möter oss för första gången. De blir imponerande av lokalerna, hur många vi är och när vi berättar om allt vi gör.
Ylli Shabani är dessutom övertygad om att jobbet med Boost hjälpt honom att bli en bättre tränare.
– Tidigare var jag ofta rätt temperamentsfull och förstod inte fullt ut att spelare är olika individer och att man måste ta hänsyn till det. Där har jobbet på Boost utvecklat mig. Jag har blivit mycket lugnare och mer av en pedagog. Det är enbart positivt och har gett mig en bättre bas att jobba från. Jag hoppas att spelarna märker det också, betonar han.
Nyttiga lärdomar och egenskaper eftersom det krävs mycket även i uppdraget som tränare. FC Rosengård toppar division 2-tabellen och satsar på att ta klivet tillbaka till division 1-fotbollen. Något som Ylli och huvudtränaren Mladen Blagojevic har det yttersta ansvaret för att försöka uppfylla.
– Vi samarbetar bra, jag och Mladen. Klart att det tar tid så det är kanske lika bra att jag är singel.
– Truppen och laget är tillräckligt bra för att vi ska ha en god chans att gå hela vägen även om det är väldigt svårt att vinna en serie. På sikt är det även glädjande att fler och fler av våra unga talanger börjar närma sig att kunna konkurrera om platserna. I DM-matchen mot Lunds BK gav vi rätt många av dem chansen att spela och jag tyckte att alla skötte sig riktigt bra. Ska vi bli ett stabilt elitlag måste vi ibland kunna fylla på med egna talanger, konstaterar Ylli Shabani.
Till sist ett par frågor om VM:
Efter 13-0-segern för USA mot Thailand tyckte många att det var fel av USA:s spelare att tokfira målet mot slutet av utklassningen. Några menade till och med att det var att förnedra motståndet. Vad tycker du?
– Personligen hade jag nog jublat mycket i början och sedan taggat ner lite mer mot slutet när det bar iväg. Men det finns egentligen inte något rätt eller fel här. Det är en mer en fråga om hur man känner sig ute på planen när det händer.
Ska Sverige våga mer och satsa mer offensivt eller är försiktighet och en stark defensiv en nödvändighet om ett svenskt landslag ska gå långt och kunna utmana om medaljer?
– I slutänden är det alltid resultaten som sätter betyget. Jag tycker ändå att man ska försöka föra matcherna och åtminstone satsa på fantasi och offensiv när man har bollen.
Vilket lag håller du på i VM om du inte får säga Sverige?
– Svårt. Jag säger Tyskland. Jag har rötterna i Albanien, men håller på Sverige eftersom det är här jag växt upp och fått så mycket. Eftersom jag inte får säga Sverige och Albanien inte är med blir det Tyskland.
Text: Ole Törner, Skånesport