Zinhle Mlungwana – respekterad tränare i Football for Life

Det är ett avstånd på 13 958 km rent geografiskt mellan Malmö och provinsen KwaZulu Natal i Sydafrika men märkligt nog är det bara en timmes skillnad i tiden. Det gör att det är enkelt att bestämma en digital träff med Anna Nyman och Zinhle Mlungwana för att de ska kunna berätta om sin verksamhet.

Men det krävs en mix av zulu, gotländska och skånska för att vi ska få tekniken på den digitala mötesplattformen att vara med oss denna dag. När det slutligen funkar ser jag två leende ansikten på skärmen och får den där härliga känslan av hur fint och lyxigt det faktiskt är med modern teknik som för människor samman.

Det är en hyfsat sval dag i Sydafrika, bara runt 25 grader, får jag veta och tidigare på dagen har det bedrivits träningar.  Anna är en gammal bekantskap, men Zinhle – ett ord som för övrigt betyder vacker – är ny för mig och börjar med att berätta lite om sig själv. Hon kommer från en fotbollsintresserad familj, började redan i sexårsåldern spela fotboll tillsammans med pojkar och kom som ung spelare i kontakt med Football for Life 2008 och deltog på klusterträningar och turneringar som vände sig till enbart tjejer.

– Jag började som deltagare och var bland annat med och spelade öppningsmatchen inför LdB FC-Banyana Banyana*. Min familj var positiv redan från början och de har ju sett att jag älskar det jag gör, så de har hela tiden gett mig support.

Anna, som är verksamhetsansvarig för Football for Life, träffade alltså Zinhle redan då.

– Jag kommer inte ihåg alla spelare för vi reste runt då och allting var nytt, men jag vet att Zinhle var med redan från starten. Det var en speciell situation, damfotbollen var inte så välkänd i Sydafrika då och vid ett tillfälle kom vi till en plan där gräset var knähögt och inget var förberett. Det kom ungefär 250 spelare från olika delar av området till en plan som inte alls var skött. Jag ville då inte låta min frustration synas gentemot spelarna utan tänkte att det bara gällde att gilla läget! Zinhle började alltså där som deltagare och nu utbildar hon nya deltagare!

– Ja, jag håller i träningarna fyra dagar i veckan och är ansvarig för underhållet av centrat säger Zinhle, inte utan stolthet.

Att hon transformerades från spelare till ledare beror på en händelse vid en turnering med laget i Macassar, en liten stad på Sydafrikas västkust.

– Jag träffade en person där som såg potentialen i mig som ledare. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna bli tränare, men jag har arbetat hårt för att komma dit jag är idag och jag har definitivt kommit dit på grund av Football for Life. Jag gick utbildningar och fick min tränarlicens 2017 och har arbetat som coach för Football for Life sedan dess. Nu ansvarar jag för akademiträningarna och har en C-licens som tränare.

Men Zinhle är också distriktslagstränare – man blev 2: a i provinsen 2019 – och tränare för laget Makhanisi Ladies som spelar i SASOL League. Det sydafrikanska seriesystemets motsvarighet till damallsvenskan är National League med 14 lag och därunder finns nio olika SASOL Leagues på provinsiella nivåer.

Anna flikar in och berättar om hur Zinhle gick både den första D-licensutbildningen för kvinnor och den första domarkursen som hölls och verkligen blev kastad ut på djupt vatten i början av sin ledarkarriär. Och Zinhle själv är den första att bekräfta att hon utvecklats mycket under resans gång.

– Jag känner mig mycket mer säker nu, tidigare var jag blyg och osäker, men Anna har hjälpt mig jättemycket med allt och riktigt tryckt ut mig ur min ”comfort zone”.

Den sydafrikanska fotbollen beskriver hon som teknisk, med mycket plats för egen improvisation och kanske inte lika hårt taktiskt styrd som den svenska. De ungdomar hon tränar får mycket individuell utbildning i tekniska finesser.

Jag frågar Zinhle om hon har någon förebild i livet eller någon som är en stor inspiration för henne.

– Ja, det är Anna! säger hon med fullständig självklarhet.
– Nu får jag nog gå ut ur rummet ett slag, skrattar Anna och låter Zinhle utveckla svaret.
– Först och främst är Anna en väldigt entusiastisk person som säger att det alltid går att göra saker. Hon är chefen, men hon är inte en sådan som chefar, om du förstår vad jag menar. Vi sätter oss ned i lugn och ro och diskuterar om hur vi ska kunna utvecklas så som hon har tänkt sig, det känns väldigt bra.

Och ledaruppdragen har också lett till att världen blivit större för Zinhle. Hon hade aldrig tidigare varit utanför den lokala provinsen när hon reste till Johannesburg i samband med Nationella mästerskapen 2017. Två år senare åkte Football for Life på studieresa till Kapstaden och då var det första gången hon befann sig på ett flygplan.

– Min mamma var väldigt orolig när vi åkte till Kapstaden, just för att det var första gången jag skulle flyga, men direkt när vi hade landat kontaktade jag henne via Whatsapp och då blev hon mycket lättad minns Zinhle.

Men resorna har blivit fler och längre. På hösten 2019 åkte Zinhle tillsammans med andra medarbetare i Football for Life på en studieresa till Sverige där hon både studerade FC Rosengårds träningar och höll i egna pass, träffade sponsorer, tittade på Malmöderby i damallsvenskan och bland annat fick närvara vid en ishockeymatch med Malmö Redhawks.

– Det var väldigt kallt och första gången jag såg is, säger Zinhle med ett skratt.

Att Zinhle och Anna jobbar så nära som de gör betyder att de känner varandra väldigt väl och därmed kan vara väldigt tydliga mot varandra.

– Det är bra i ett mentorskap, att ”push the limits” säger Anna.

Och hon fortsätter att hylla sin adept.

– Zinhle ÄR Football for Life! Hon har varit med längst, varit först i allt och det är fint att se hur hon gör saker och hur vi utvecklas tillsammans och tar saker framåt. Hon är en referenspunkt för vad som funkar och vad som inte funkar. Om jag kommer med ramarna så har hon inifrånförståelsen och är en stor inspiration för våra spelare. De kan se att hon har samma bakgrund som de själva. Hon är väldigt respekterad för sitt arbete här och väldigt viktig för vår verksamhet!

Närmast siktar Zinhle framåt mot att få sin B-licens som tränare. Och framtiden ligger öppen för henne.

– Jag vill bli välkänd och etablerad som tränare och få mer respekt. Min önskan är att en dag få assistera som tränare i Banyana Banyana!

———-

*Banyana Banyana är smeknamnet på Sydafrikas damlandslag i fotboll.

De senaste inläggen: