Erling Analyserar: KDFF Borta

Att möta KDFF i Kristianstad har de senaste åren varit en av säsongens svåraste bortamatcher. Matcherna har präglats av tufft närkampsspel och också varit målsnåla. Men inför årets möte, var jag väldigt optimistisk och veckans träningar hade sett bra ut och storsegern mot Vittsjö i premiären bekräftade att allt slit och taktiskt jobb, äntligen började komma på plats.

KDFF vann sin premiärmatch borta mot AIK och det nya tränarteamet har börjat sätta sin prägel på hur laget ska spela under säsongen och efter vinsten i första omgången var de nog säkra på att poängen skulle hamna i Kristianstad.

Matchen började med ett stort spelövertag från Rosengårds sida och Caroline Seger och Momoka Tanakawa kunde dominera på mittfältet och med den danska duon Olivia Holdt och Sofie Breedgard på spelhumör så kändes det att målen skulle komma. Det dröjde till slutet av första halvlek och då hann publiken knappt med, när Momoko Tanakawa, Olivia Holdt och Ria Öling bjöd på en målshow under fem minuter. Halvtidsresultatet 0-3 till Rosengård kändes i underkant, med tanke på den totala dominans som gästerna bjudit på.

KDFF kom ut till andra halvlek med målsättningen att göra ett snabbt mål, för att komma in i matchen. Och redan efter fyra minuter kunde Amy Sayer nicka in reduceringen 1-3 och det tändes säkert ett hopp på läktaren att det skulle kunna bli en spännande avslut på matchen.

Men Rosengård i den form man har visat upp i senaste matcherna, fortsatte att dominera spelet och skapade en mängd målchanser och kontrollerade halvleken och slutresultatet 1-3 var i underkant.

KDFF vann andra halvlek med 1-0 och är ett bra lag, som redan i nästa omgång då man möter Hammarby, kommer att visa sin publik att dagens förlust handlade mera om att Rosengård har hittat en formtopp och ett spel som är svårt att möte. Därför tippar jag att KDFF tar tre poäng mot Hammarby.

Vad är det då som gör att Rosengård har presterat några riktigt bra matcher senaste månaderna? Fotboll kan vara enkelt och när man som Rosengård gör ett bra försvarsarbete över hela planen, så är man inte lätta att besegra. Visst gladde Sofie Bredgaard och Olivia Holdt oss med smarta dribblingar, Eartha Cumings i målet gjorde två kanonräddningar, Caroline Seger med sin rutin gjorde sina första 90 minuter och tillsammans med Momoko Tanikawa dominerade mittfältet, allt en del i att det är en njutning att se laget spela. Men viktigast tycker jag är att Joel Kjetselberg och övriga i tränarteamet har satt alla pusselbitar på plats. Rosengård ser ut som ett lag, där alla visar spelglädje, spelar med stort självförtroende och har en speldidé som alla i laget tror på. Blir kul att följa vårens matcher.

Nu gäller det att ladda om till matchen mot AIK, som gästar Malmö IP på lördag, med avspark kl 15;00

En liten parentes; Fotboll väcker känslor och två situationer i matchen mellan KDFF och Rosengård blev till intressanta diskussioner under måndagen på vårt kansli.

I första halvlek har Ria Öling ett kanonskott som tar i ribbans underkant och studsade ner på mållinjen och ut. Var bollen över linjen? Vår eminente videoanalytiker Rasmus Leijon visade situationen många gånger, men alla närvarande fotbollsexperter kunde inte enas om bollen var inne eller ej. Min uppfattning är att bollen aldrig passerade mållinjen, men några var helt säkra på att det var ett mål som Rosengård gick miste om.

I andra halvlek gör Mai Kadowaki ett mål, efter dagens snyggaste anfall. Men assisterande domaren vinkade för offside! Rätt eller fel? Efter att sett anfallet i olika vinklar, så är det bara att erkänna att domarteamet tog rätt beslut. Mai var i offsideposition när hon gjorde målet! Efter matchen påtalade jag för domarna att de tagit fel beslut när de dömde bort målet! Så nu måste jag krypa till korset och vid nästa möte med den aktuella domaren, erkänna att jag hade fel. Detta visar att det är tid att införa VAR i svensk fotboll, eller vad tycker ni?